söndag 8 november 2015

Hjort

Foto Lotta


1 benfri hjortstek
5 dl köttbuljong eller vilt- och kantarellbuljong (tärning eller fond + vatten)

Rubbing
1/2 dl honung
2 msk olja
1 msk hackad timjan
1 msk hackad koriander(torkad på burk)
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar

Såsen
1 msk balsamvinäger
1/2 msk socker ( skippade det)
1 msk maizenaredning för mörka såser(tog potatismjöl)

Så här gör du

Sätt ugnen på 125°C.Putsa steken och bind upp den. Koka upp buljongen i en gryta. Lägg i köttet och låt sjuda under lock ca 10 min.Ta upp steken och låt rinna av. Lägg steken i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer, se till att spetsen kommer mitt i köttet och att så mycket som möjligt av termomet stickan är i köttet.

Blanda honungen med olja, örtkryddor, salt och peppar. Bred blandningen över steken.Tillaga i nedre delen av ugnen i , ca 1 1/2 tim. Späd med buljongen efter ca halva tiden och ös steken några gånger under tiden.Vid 60-65°C, är steken klar. Skär upp steken i tunna skivor. Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon min.Servera steken med skysåsen, hasselbackspotatis och wokade grönsaker och svamp tex kantareller, selleri, morötter, paprika och sockerärter.








Inga kommentarer: