onsdag 25 juli 2012

I need a shrubbery




Bilder från helgen, Stridsby Gård. Kunde inte välja.

For iväg med Tulo till distriktarna mitt på dan eftersom han bara blev sämre, tempade honom till 38.9 och benet blev allt mer svullet. Veteriären kunde inte hitta någon direkt orsak till svullnaden, men diagnostiserade lymfangit. Han fick metacam och etacillin, och promenader och borstning av benet ordinerade för att öka cirkulationen. Meningen var att han skulle stå på box i natt med alsolssprits-bandage, men nu när jag kom ut i hagen så hade febern gått ner till 37,6 och svullnade avtagit betydligt. Han gick i princip ohalt och höll på att undersöka ett buskage tillsammans med Bobson och de andra, så det kändes helt kontraproduktivt att stänga in honom på en box. Han får gå kvar ute i natt, och sen får jag se i morgon, han kan ju ha bandaget på ute i hagen då om jag har lite koll så där tänker jag.

Veterinären mätte hans vikt med måttband, det blev 550kg, och när jag vägde honom på grusvågen i början av sommaren vägde han 620. Misstänker starkt att måttbandet inte kalkylerar med en hals av Tulos sort =)

Knäet fortsättning.

Mera svullen idag, lite stelare. I övrigt pigg och glad och utnyttjar situation med att tigga frukostmackor som bara Tulo kan. Ringde veterinären och fick rådet att röra på honom, skrittpromenader, alsolspritsbandage över natten och borsta benet för att få igång cirkulationen. Håller koll på svullnad, temp och allmäntillstånd.

Karpal

Tulo är halt idag dag, svullen över framknäet och ner till ovanför kotan. Stel när han stått still, men går liksom igång sig ltill mindre halt när han gått en stund. Ingen aning om vad det kan vara. Inte särskilt öm nånstans, mer än öm av själva svullnaden. Ser pigg och glad ut, nosar mot knäet ibland. Bett av något slag, eller en spark, sträckt sig? Det är liksom bara insidan av benet som är svullet. Och inget nedanför kotan.

Bosse fick åka transport till stallet för att verkas. Jag testade med lite extreme friendly grejjer med särskillt bakbenen och bakdelen, får se vilket kvitto jag får i morgon. Han får stanna kvar i vinterhagen tills i morrn, ska finjustera verkningen och öva lite till.